Afbeelding

Mariska Fröger van EventingHQ: “Een crossles maakt je een vaardigere (manege)ruiter”

Nieuws

Eventing HQ is een platform met informatie over de eventingsport. Oprichter Mariska Fröger (31) wil hiermee (onder andere) beginnende eventingruiters een goede start bieden. Daarom deelt ze graag haar inzichten hoe je als manegeruiter kan beginnen met eventing en wat hier bij komt kijken. “Crossen brengt je uit je comfortzone en leert je oplossingsgericht denken, ook als manegeruiter.”

Liefde voor eventing

Mariska begon met paardrijden op Manege de Treekhoeve in Leusden toen ze zeven jaar oud was. “Ik was meteen erg enthousiast. Ik nam deel aan dressuur- en springlessen en later kwam er ook een crossbaan waar we crossles kregen met de manegepony’s. Ik koos altijd voor het crosskamp in de zomer in plaats van het ‘gewone’ ponykamp. Mijn liefde voor eventing is echt ontstaan door het vertrouwen dat de manegepony’s mij hebben gegeven. Natuurlijk had ik mijn favoriete pony, Yoeri, een klein en dappere pony waar ik veel van heb geleerd. Later kreeg ik mijn eigen paard en had ik de kans om wedstrijden te rijden. Mijn eerste paard, Sandro, was fantastisch in het crossen, maar minder goed in dressuur. Hij heeft me veel geleerd over het rijden van wedstrijden en het crossen. Daarna heb ik nog met Cezanne en Vip wedstrijden gereden tot en met de klasse L. Elk paard leert je weer iets over jezelf, en dat neem je steeds mee. Op jongere leeftijd was ik veel competitiever, maar nu geniet ik vooral van het opleiden en trainen.” Momenteel heeft Mariska 2 paarden: Pim en Henkie, die ze eventinggericht traint.

EventingHQ

“In het dagelijks leven werk ik bij Clickhorse Marketing. In de tijd die overblijft houd ik me bezig met EventingHQ. Momenteel begeleid ik ook nog vijf studenten die bezig zijn met afstudeeronderzoeken.” EventingHQ is een platform met informatie over alles wat bij eventing komt kijken. “Ik merkte dat er veel werd gesproken over bepaalde onderwerpen in de eventingsport, maar er werd weinig actie ondernomen. Dit frustreerde me enorm. Mijn doel is vooral gericht op het vinden van oplossingen en het identificeren van bouwstenen om de eventingsport te verbeteren en nog aantrekkelijker en leuker te maken. Daarnaast wil ik me nog meer richten op het aanbieden van diverse online trainingen voor eventingruiters, een initiatief dat nog volop in ontwikkeling is. Mijn focus ligt daarbij op beginnende eventingruiters om hen een goede start te bieden, evenals op onderwerpen zoals het omgaan met wedstrijdspanning.”


Voorbereiden op een crossles

Op veel maneges wordt er wel eens een crossles aangeboden. Mariska vertelt hoe je je hierop kunt voorbereiden: “Wat er vooral ‘extra’ bij komt kijken is een goede bodyprotector die je wervelkolom, ribben en de organen in je rompgebied beschermen. Deze bodyprotectors moeten voldoen aan veiligheidsnorm Beta level 3, zodat je zeker weet dat ze de juiste bescherming bieden. Daarnaast is een goed passende veiligheidshelm essentieel, evenals rijlaarzen of jodhpurs met chaps. Persoonlijk draag ik graag handschoenen voor een goede grip, maar dit is afhankelijk van je eigen voorkeur. Sommige ruiters dragen ze liever niet. Ik raad ook altijd aan om een shirt met lange mouwen te dragen om je armen te beschermen tegen laaghangende takken wanneer je door smalle bospaden rijdt. Tegenwoordig zijn er fijne shirts van luchtdoorlatende stoffen verkrijgbaar in trendy crosskleuren. Daarnaast is het handig om lang haar in te vlechten of op te steken, zodat het niet in de weg zit of vast komt te zitten in laaghangende takken.”

De ruiterposities in de cross

Tijdens een cross zijn er vier ruiterposities: de verlichte zit, de voorbereidingszit, de contactzit en de landingszit. “De verlichte zit gebruik je om de rug van je paard te ontlasten. Dit is belangrijk voor zowel de balans van je paard maar ook voor jezelf. In de verlichte zit kan je makkelijker de beweging van je paard opvangen. In het crosscountry parcours zit je verlicht tussen de hindernissen door en boven de sprong. Voor een goede verlichte zit is het belangrijk dat je beugels op de juist lengte zijn. Zijn je beugels te lang, dan krijg je een onrustig onderbeen waardoor je sneller voorover kan vallen. De voorbereidingszit gebruik je op het moment dat je je paard gaat voorbereiden op de sprong. Vanuit de verlichte zit gaat je bovenlichaam terug. Je komt met je bovenlichaam rechter boven het zadel maar hebt net geen contact met het zadel. Je handen blijven voor het zadel bij de schoft van je paard. Door je bekken iets naar voren te kantelen kan je ook je paard makkelijker terugnemen in de voorbereiding naar de sprong. De contactzit is de positie waarbij je zit in je zadel. Deze zit gebruik je net voor de sprong en bij hindernissen waarbij je paard goed voor je uit moet blijven zoals bij greppels en trakehners. Het is beter licht achter het middelste punt van je paard te zitten dan voor de beweging uit te zijn. De landingszit is de houding die je gebruikt bij een afsprong of een hindernis waarbij de landing lager ligt dan de afzet. Je bovenlichaam houdt je iets terug en je onderbeen is in de landing parallel aan het voorbeen van je paard. Je laat je teugels iets vieren zodat je paard de ruimte heeft om zijn hals te gebruiken in de landing.


Plezier op de eerste plaats

Het belangrijkste is om plezier te hebben in wat je doet, vindt Mariska. “Plezier staat voor mij op de eerste plaats. Een eerste crossles zal je zeker uit je comfortzone halen, maar het is ook ontzettend leerzaam omdat het je aanzet om oplossingsgericht te denken. Wat ik belangrijk vind is een goede basis en daar kan je zowel naast- als op je paard aan werken. Je houding en zit zijn erg belangrijk en kunnen je helpen als je een keer een misafstand hebt. Een goede houding ontlast de rug van je paard en draagt bij aan je eigen veiligheid tijdens een cross. Door te werken aan je houding en zit werk je aan een sterke basis die je heel ver kan brengen in de eventing.”

Oefeningen voor in manegeles

Ook in een manegeles in de bak kan je oefenen voor een cross, vertelt Mariska. “Je tempo en ritme in een cross is heel belangrijk voor het springen van je hindernissen en het rijden van de galoppades tussen de hindernissen in. Je kan dit oefenen door in de galop te gaan schakelen. En net zoals dat we verschillende ruiterposities hebben kennen we ook verschillende soorten galop in de eventing. Je hebt een ‘coffin canter’ die wordt gekenmerkt door korte passen en een hoge energie. Deze zet je in wanneer er een verassing is voor een paard bij de landing zoals een greppel of water. Je paard heeft dan baat bij een extra galopsprong om de gevraagde opgave te begrijpen. Ook kennen we een ‘Show Jump Canter’. Deze gebruik je bij steilsprongen of combinatiehindernissen. Dan hebben we nog ‘The Gallop’ – De snelheid waar de meeste crosshindernissen uit worden gesprongen zoals breedtesprongen. Belangrijk bij deze laatste is dat je 4 à 5 galopsprongen voor de hindernis, je paard voorbereidt door jezelf terug te brengen naar een voorbereidingszit en een ophouding maakt waardoor je paard meer op de achterhand komt. Na elke hindernis of combinatie is het weer belangrijk dat je vlot wegrijdt.”


Betere relatie met je paard

“Springen uit draf wordt ook veel ingezet bij jonge paarden en om paarden veel bewuster te maken van hun hoef-brein coördinatie. Vanuit een lager tempo leren ze veel beter waar ze hun voeten neerzetten en kan je ook problemen voorkomen als naar een hindernis toe racen of weigeren. Paarden hebben vanuit draf net wat meer tijd om te kunnen begrijpen wat er nu van hun verwacht wordt. Het is wel belangrijk dat je altijd een voorwaartse drang behoudt. Door in de rijbaan of op het veld te schakelen in galop kan je jouw houding en zit oefenen en de verschillende soorten galop. Het gaat er niet om dat je alleen maar hard gaat, maar juist dat je met een simpele ‘shift’ in je houding je paard terugbrengt zonder een te sterke hand. Dit vraagt om wat oefening en dat maakt het juist uitdagend. Ik vind deze twee dingen de basis bouwstenen die je zoveel kunnen brengen wanneer je ze goed beheerst. Je werkt ook gelijk aan de relatie tussen jou en je paard. Hoe meer je dit oefent, hoe beter je paard gaat luisteren en je jouw hulpen steeds kleiner kan maken.”

Rijden met gevoel

“Pak een lange lijn of grote volte in verlichte zit in een tempo dat boven jouw eigen basistempo ligt. Breng je bovenlichaam en schouders terug, kantel je bekken en houd je handen bij de schoft. Je onderbeen blijft lang en met je kuit zorg je ervoor dat je paard door blijft galopperen. Je wilt ook een gelijke druk hebben op beide teugels zodat je beide schouders kan controleren. Komt je paard terug dan vraag je weer een wat hoger tempo en zo herhaal je dit een paar keer. Luistert je paard slecht probeer dan hetzelfde, maar maak je volte steeds wat kleiner totdat je paard luistert en terugkomt. Let hierbij dat je de buitenteugel goed begrenst. Op kracht alleen redden we het niet, dus we moeten vooral slimmer zijn. Ik vind het zelf altijd fijn om een soort checklistje te maken en deze uit mijn hoofd te leren. Daarna is het zaak dat je het gevoel erbij gaat krijgen - bij wat je paard doet, wat jij wilt oplossen en hoe je dat gaat doen.”

De voordelen van een crossles

Ook wanneer je geen ambities hebt in de eventingsport, kan het goed zijn om eens een crossles te volgen. “Crossen brengt je uit je comfortzone en leert je om oplossingsgericht te denken. Ook draait het vaak om het leren omgaan met zenuwen of gezonde spanning, waarbij het belangrijk is om kalm te blijven. Elke handeling heeft namelijk een consequentie. Als je te veel druk uitoefent met je handen, kan je paard terugtrekken en sterker worden. Als je te veel druk uitoefent met je zit, kan je paard juist harder gaan, wat uiteindelijk gevaarlijk kan zijn. Dit klinkt allemaal logisch, maar tijdens het paardrijden gebeurt veel ook onbewust. En kan je in een keer je handen omhoog doen of je been ervan af halen. Het is de taak van je instructeur om je bewust te maken van wat je doet. Bovendien bezoek je ook ander terrein – ga je heuveltjes op- en af, het water door en het bos in. Dit is weer gunstig voor de hoef-brein coördinatie van je paard en je eigen inzicht. Het is een andere dimensie van paardrijden dat vaak onderschat of vergeten wordt. Naar mijn mening maakt het volgen van een crossles je een veel vaardigere ruiter!”

Meer leren over de eventingsport? Alles over eventing lees je op www.eventinghq.nl.

Foto’s: ESVEO Fotografie