Afbeelding
Nancy Strik

Jayda Vermeer: “Het opleiden van mijn pony heeft mij zoveel geleerd”

Algemeen

Met nog maar weinig rijervaring leidde Jayda Vermeer (14) de Welsh Cob Blizzy op. In 3 jaar tijd leidde ze de pony op van net zadelmak naar Z2 dressuur. Deze prestatie zegt veel over het talent en de toewijding van deze dressuuramazone. Inmiddels heeft ze al internationale dressuurwedstrijden gereden en droomt ze van meer. “Met Kendrick train ik hard om volgend jaar bij de Junioren te mogen starten, ik hoop dat we daar dan klaar voor zijn.”

Blizzy

Toen Jayda begon met paardrijden was ze 8,5. Haar moeder had zelf een paard en dus was Jayda al veel op stal te vinden. Een halfjaar later kreeg ze haar eerste pony: Blizzy. “Een Welsh Cob die net zadelmak was. Ik heb hem zelf in 3 jaar opgeleid naar het Z2. Ik heb Blizzy nog steeds en daarnaast ook 2 andere paarden: Rex heb ik een jaar geleden van mijn opa en oma gekregen. Kendrick heb ik van mijn opa gekregen, die heb ik nu ruim een jaar. Vorig jaar heb ik met Kendrick al internationale dressuurwedstrijden mee gereden. Tot slot hebben we nog Queenie, een 2-jarige merrie die in de opfok staat.”

Dansen met je paard

“Wat ik leuk vind aan de dressuursport is de samenwerking met je paard tijdens de trainingen en op de wedstrijden. De harmonie tussen jou en je paard. De dressuur vind ik heel mooi, omdat het een gevoel kan geven dat je paard onder je danst. Ik geniet van de mooie proeven die ik kan rijden. Vooral als ik kijk naar een kür op muziek krijg ik gewoon kippenvel. Het is prachtig om te zien dat je als combinatie groeit tijdens de training en in de ring.” De minder leuke kanten van de dressuur is natuurlijk dat er omstandigheden kunnen ontstaan waardoor je bijvoorbeeld niet fijn heb kunnen rijden. “Je hebt toch te maken met een dier en ook die kunnen een mindere dag hebben. Zelf heb je ook wel eens mindere dagen, dat het even niet lukt. Dan is het een uitdaging om dat stukje op te lossen.”


Wekelijks schema

Jayda’s dagelijks leven is best druk met zoveel paarden en school. “Ik heb met mijn moeder, opa en oma en met mijn instructeur een goed schema gemaakt. Ik zit op een school die ik kan afstemmen op mijn wedstrijden en trainingen. Ik doe momenteel havo/vwo en mijn huiswerk maak ik allemaal op school, superfijn. Ik ben elke dag om 17.00 uit. Twee keer per week hoef ik niet naar stal en worden de paarden getraind. Op vrijdag heb ik geen school in verband met training. Er is een topmanagement op stal, en dat is belangrijk voor het welzijn van de paarden!”

Verre vakanties

“Mijn sociale leven is eigenlijk doordeweeks op school met mijn klasgenootjes, sommige rijden ook paard en dat is supergezellig. Het weekend buiten de paardjes om doen we ook andere leuke uitstapjes dan alleen maar paarden. Zo heb ik al best veel van de wereld gezien. Ik ga vaak met mijn moeder en opa en oma op vakantie naar hele mooie landen: ik ben naar Cuba, Dubai, Afrika, Spanje, Mexico en nog veel meer geweest. Mijn leven bestaat dus niet alleen maar uit de paarden.”


Winst bij CDI Tolbert

Tijdens CDI Tolbert won ik met Kendrick bij de Children, dat is mijn mooiste overwinning. Ik reed daar 75% en 78%, op die scores ben ik supertrots. Ik had Kendrick toen nog maar een paar maanden, dus dat was echt zo gaaf! Ik had deze overwinning nooit kunnen behalen, als ik mijn pony Blizzy niet had gehad. Door de ervaring met haar en Z2 te worden heb ik zoveel geleerd. Ik ben mijn instructrice Afra Kooijman nog steeds dankbaar voor haar begeleiding.”

Meerijden in de top

In de toekomst wil Jayda eerst graag haar diploma halen en dan verder leren voor dierenarts. “Naast dit doel loopt natuurlijk dat ik dit jaar met Rex veel wedstrijden ga rijden, zodat ik internationaal kan gaan starten met hem bij de pony’s. Wij zijn aan het trainen met Kendrick om junioren te gaan starten, ik hoop dat wij daar volgend jaar klaar voor zijn. In de toekomst wil ik natuurlijk graag Grand Prix starten en in de top te mogen meerijden. De grote droom is ooit de Olympische Spelen rijden.”

Foto’s: nance_paardenfotografie