Afbeelding

Hilde Veenstra: “Op concours gaan en dan winnen; dat doe ik het allerliefst”

Algemeen

Ze is al sinds jonge leeftijd het liefst elke week op concours en gaat dan voor de winst. Hilde Veenstra (18) is fanatiek springruiter en runt al haar eigen springstal met 11 wedstrijdpaarden. Haar leven staat in het teken van de paardensport en de lat ligt hoog. Al dat harde werken zorgde ervoor dat Hilde met haar paard Gideon DLS in 2023 Nederlands Kampioen werd bij de Junioren. “We wisten ons hoofd koel te houden en elke dag foutloos te springen. Dat resulteerde in mijn mooiste prestatie tot nu toe!”

Eigen springstal

Toen Hilde nog amper kon lopen begon ze al met paardrijden. “Toen ik 2 jaar oud was kreeg ik mijn eerste mini-shetlandpony. Daarna kwamen er een aantal pony’s en werd ik een fanatieke wedstrijdruiter, die het liefst elke week op concours ging en dan ook wilde winnen. Dat is inmiddels nog steeds zo.” Hilde runt haar eigen springstal, Grenshoeve Horses, met maar liefst 11 wedstrijdpaarden. “Mijn groep springpaarden varieert van leeftijd en niveau. Ik rijd paarden van alle leeftijden en breng ze uit vanaf 80 cm tot 1.50m niveau, zowel nationaal als internationaal.”

Adrenaline en emotie

De springsport is een discipline vol adrenaline en emotie, vertelt Hilde. “Het is een sport die het teamwork tussen ruiter en paard benadrukt. De band tussen beide is van groot belang voor succes. De springsport biedt daarnaast ook uitdagingen op verschillende niveaus, waardoor het leuk en uitdagend is voor zowel beginnende als ervaren ruiters. Het bevordert ook fysieke fitheid, balans en coördinatie, zowel voor ruiters als voor het paard.” Een nadeel vindt Hilde dat het een sport is waarbij mensen zonder voldoende kennis of ervaring zich er soms mee willen bemoeien. “Dat kan leiden tot misverstanden of gevaarlijke situaties. Maar ondanks dat blijft de springsport voor mij het mooiste wat er is, vooral omdat er zo’n speciale band bestaat tussen jou en je paard!”


Dagelijks leven

Hilde leven staat in het teken van de paardensport. “Om deze sport te kunnen beoefenen op hoog niveau moet je veel dingen opofferen. Mijn dag begint ‘s ochtends al vroeg met het voeren en verzorgen van de paarden. Elke dag is anders: de ene week staat in het teken van trainen en voorbereiden voor de wedstrijden en de andere week ben ik op concours. Een goed management is hierbij heel belangrijk. Gelukkig heb ik hier de juiste hulp bij en een heel team waar ik op kan bouwen.”

Nederlands kampioen Junioren 2023

Al dat harde werken beloont zich, want vorig jaar werd Hilde met haar schimmel Gideon DLS Nederlands Kampioen bij de Junioren. “Dit kan ik wel een van mijn mooiste prestaties noemen! Niet alleen om de titel, maar ook de weg ernaartoe en het uiteindelijke succes. Het was een week om nooit te vergeten. Ik droomde hier al lang van en heb hier echt naar toe gewerkt. Ik had een duidelijk plan wat ik uiteindelijk perfect kon uitvoeren. Het Nederlands kampioenschap bestond uit 4 pittige dagen, waarin elke dag 1 manche gesprongen werd. Gideon en ik wisten hierbij ons hoofd koel te houden en elke dag foutloos het parcours af te leggen! Dat resulteerde uiteindelijk in deze titel en een onvergetelijke week.”


Doelen en dromen

Een andere mooie herinnering in de springsport zijn de landenwedstrijden waaraan Hilde mee heeft mogen doen. “Dit blijft een bijzonder onderdeel van de paardensport, vooral om als team een prestatie voor je land te mogen neerzetten.” Hildes lat ligt hoog en ze droomt altijd van meer. “Op korte termijn hoop ik veel jonge paarden op te leiden en naar een hoger niveau te brengen. Dit vind ik ook erg leuk om te doen, het is mooi om te zien hoe een paard zich ontwikkelt. Verder heb ik op dit moment ook een leuke groep paarden die door kunnen stromen naar het hogere werk. Hiermee hoop ik dit jaar ook nog wat Ranking-proeven en Grote Prijzen mee te kunnen rijden. Ik wil mij voorbereiden op mijn Young Riders debuut, want dat is toch wat ik het allerliefste doe!”

Foto’s: Hilde Veenstra (privebezit)