Afbeelding

Fenne van Lanen: “Zonder tegenslagen geen succes”

Nieuws

Waar Fenne van Lanen (19) vroeger met haar shetlander over het snoeiafval thuis sprong, werd ze in 2023 Nederlands kampioen Z eventing met haar pony Charlie. Haar ponyjaren zijn inmiddels voorbij, maar omdat ze geen afscheid kon nemen van Charlie, rijdt ze nu met hem tussen de paarden. Daarnaast leidt ze de 5,5-jarige Nivalux op. “Bij eventing maak je makkelijk een klein foutje, wat heel je resultaat kan verpesten.”

Shetlanders

De liefde voor eventing zat er bij Fenne al vroeg in. “We hadden vroeger shetlanders aan huis staan, die ik altijd reed. Als de tuin was gesnoeid vroeg ik of mijn vader het snoeiafval kon laten liggen, zodat ik eroverheen kon springen. Zo ontstond mijn liefde voor eventing. In 2018 reed ik op 13-jarige leeftijd mijn allereerste eventingwedstrijd!” 

Charlie en Nivalux

Inmiddels heeft Fenne een pony en een paard: Charlie en Nivalux. “Ik heb mijn pony Star Charlie WNE nu 6.5 jaar. Hij is mijn allereerste pony en daarom is hij heel bijzonder voor mij. Naast Charlie heb ik ook nog een 5.5 jarig paard: Nivalux E.T. We hebben hem eind augustus 2023 gekocht. Hij stond toen op de wei en was alleen zadelmak. Ik ben hem nu zelf aan het opleiden tot eventingpaard.” Naast de paarden gaat Fenne ook nog naar school. “Ik studeer hbo verpleegkunde in Nijmegen. Tot nu toe kan ik alles redelijk goed combineren. Ik hoop dat dat zo kan blijven, maar dat is natuurlijk even afwachten.”


Van niks naar Nederlands kampioen

Charlie was 6 jaar oud toen Fenne hem eind 2017 kocht. “We zijn samen van niks naar Z springen, Z eventing en M2 dressuur gegroeid. Ik ben met hem in 2021 Brabants kampioen en in 2022 en 2023 Nederlands kampioen klasse Z eventing geworden. Ook heb ik met hem nog een internationale eventingwedstrijd kunnen rijden in Varsseveld. Helaas bleef het bij één wedstrijd door corona. Omdat mijn ponyjaren voorbij zijn, maar ik geen afscheid kon nemen van Charlie, heb ik besloten hem mee te nemen naar de paarden. Hij won zelfs zijn paarden debuut in de klasse M paarden van SGW Alphen-Chaam! Nivalux heeft afgelopen weekend in Alphen-Chaam zijn eventingdebuut gemaakt. “Hij pakt alles supergoed aan, dus ik ben heel benieuwd naar onze toekomst samen!”

Zonder tegenslagen geen succes

Bij eventing combineer je alles, juist dat maakt het zo leuk vindt Fenne. “Je moet in alle drie de onderdelen goed zijn om te presteren. Daarnaast ben je vaak een hele dag op pad, wat ik ook echt leuk vind! Helaas zijn er ook tegenslagen. Je maakt makkelijk een klein foutje, wat heel je resultaat kan verpesten. Maar dat hoort er natuurlijk bij! Zonder tegenslagen is er geen succes! Ik hoop nog ooit internationaal te kunnen starten met Nivalux, maar dat is nu nog niet aan de orde. Ik wil hem alle tijd geven die hij nodig heeft. Verder hoop ik dat ik nog veel leuke en mooie wedstrijden kan rijden met mijn gouden pony Charlie!”

Foto’s: Fenne van Lanen (privebezit)