Afbeelding

Mila van Grootel: “Wederzijds vertrouwen maakt een succesvolle combinatie”

Nieuws

Op de manege had Mila van Grootel (15) het erg naar haar zin, maar in de coronaperiode kon ze het paardrijden echt niet missen. Daarom kochten haar ouders een pony voor haar, waarmee ze de eerste stappen in de springsport maakte. Inmiddels is Mila overgestapt naar de paarden en heeft ze haar eerste internationale springwedstrijden al gereden. “We kochten Gently toen ze nog jong en onervaren was, dus we hebben samen hard gewerkt om op dit niveau te komen.”

Gezelligheid op de manege

Mila wilde op haar 4de al graag paardrijden. “Ik was gefascineerd door de paarden in de weide tegenover ons huis. Ik stond uren naar ze te staren. Maar helaas werd ik te jong bevonden door de meeste maneges en moest ik nog geduld hebben. Op mijn 5de was het dan eindelijk zover, ik was zo gelukkig! Ik heb lang op een manege blijven rijden, omdat het zo gezellig was met vrienden. Tijdens de coronaperiode kwam dan de grote verandering, maneges gingen dicht en als je geen eigen paard of pony had kon je gewoon niet meer rijden. Mijn ouders hebben toen een pony voor me gekocht zodat ik toch mijn passie kon blijven beoefenen.”

Olijfje en Gently

Dit was de pony Olijfje. “Al heel snel voelde ik dat ik het erg leuk vond om met Olijfje over balkjes te stappen en wilde ik die stiekem toch wat hoger leggen dan het eigenlijk mocht. Zo werd ik stilletjes verliefd op de springsport, ik ging bekende ruiters online volgen en ging met mama en papa naar internationale wedstrijden kijken. Toen wist ik zeker: dit wil ik ook!” Mila begon met haar pony wedstrijdjes te rijden en kon soms een lintje of beker in de wacht slepen. Helaas werd die pony te klein en moest ze overstappen naar de paarden. Inmiddels heeft Mila dan ook een paard: Gently van ‘t Koningshof Z (George Z x Elanville 2016).


Wederzijds respect en vertrouwen

In de springsport heeft Mila haar passie gevonden. “Springen vind ik geweldig omdat het iets is dat je samen doet met je beste maatje, je groeit iedere keer weer samen. Je start samen laag en gaat steeds hoger en kiest moeilijkere parcoursen. Alle dagen opnieuw leren we samen nieuwe dingen, niets is zo mooi als de band die je kan hebben met je paard. Het feit dat je elkaar aanvoelt en voor elkaar wil werken is zo bijzonder. Gently voelt erg goed aan wanneer ik minder goed uitkom voor de sprong en dan zal ze toch nog voor me springen. Voor mij is dit een band van wederzijds respect en vertrouwen en is dat hetgeen dat je zo succesvol maakt als combinatie.”

Hard werken om beter te worden

Natuurlijk heeft alles ook een mindere kant. “Minder leuk vind ik het weer, vreselijk om te springen als het regent. En soms is het moeilijk als mijn vriendinnen eens gaan stappen of shoppen, meestal moet ik dan ‘nee’ zeggen omdat ik voor Gently moet zorgen of moet trainen. Maar dat is een keuze die ik maak om nog beter te worden in wat ik doe.” Mila neemt dan ook iedere week dressuur- en springles. “In de ochtend zorgen de mensen op stal voor mijn paardje, na school maak ik snel mijn huiswerk en ga ik met mijn ouders naar Gently waar we voor haar zorgen. Ik ben iedere dag bij haar, heb dressuurles op maandag en springles op woensdag. De andere dagen rij ik Gently zelf, staat ze op de weide overdag en/of traint ze in de stapmolen. In het weekend heb ik dan meestal wedstrijd.”


Winst op internationale wedstrijd

Al dat trainen werpt zijn vruchten af, vertelt Mila: “Mijn mooiste herinnering is mijn allereerste deelname aan een internationale wedstrijd waar we meteen ook de winst pakten. Dat zijn momenten die je nooit vergeet, omdat ik nooit gedacht had dat ik op internationaal niveau ook maar iets zou kunnen presteren. Dit maakt me zo trots, want we kochten Gently toen ze erg jong en vrij onervaren was, dus voor die winst hebben wij echt samen gewerkt!”

Dromen voor de toekomst

“Ik weet niet wat de toekomst brengt en laat het allemaal een beetje op me afkomen. Een tweede paard is echt een droom zodat ik nog meer kan bijleren en samen op internationale wedstrijden kan gaan in Europa. Ik wil ook erg graag gaan studeren voor dierenarts en hoop dat ik het kan blijven combineren met deze mooie sport!”

Foto’s: Mila van Grootel (privebezit)