Afbeelding

Roos van Lune: “Voor de shows van MHI train ik alles: van trickriding tot boogschieten”

Nieuws

Boogschieten te paard, steigeren op commando en van een galopperend paard afspringen; het zijn zomaar wat kunstjes die Roos van Lune (14) dagelijks uitvoert. Ze werkt bij Manege Emmelerbos in Emmeloord. Hier doet ze niet alleen de ‘gewone’ stalklusjes, maar rijdt ze ook paarden voor Media Horses International (MHI). MHI levert ervaren paarden en professionele begeleiding voor allerlei media, zoals reclames en films. Ook geeft MHI regelmatig shows, waarbij Roos zowel voor als achter de schermen meehelpt. “Ik heb geen favoriet paard, ze zijn allemaal heel verschillend en leuk op hun eigen manier.”

Meehelpen op Manege Emmelerbos

Roos begon met het rijden op een andere manege, maar hier was ze niet op haar plek. “Ik vond het rijden heel spannend en werd eigenlijk bang. Toen ik hoorde dat er in Emmeloord een nieuwe manege kwam, ben ik daar eens met mijn moeder gaan kijken. Ik vond het toen direct erg leuk. Ik ben begonnen met het helpen op de manege en heb toen ook eens een priveles gevolgd. Dat voelde gelijk vertrouwd en ik vond het heel leuk. Daarom ben ik in de groepsles mee gaan rijden en begon ik ook steeds meer te lessen. Omdat ik veel hielp op de manege, mocht ik ook buiten de lessen om rijden. Ik was erg fanatiek, in de vakantie en op vrije dagen was ik vaak om 8 uur al op de manege om te helpen met de dagelijkse klusjes. Hierdoor mocht ik ook meer met de filmpaarden gaan doen, ik ging eerst mee naar shows om te helpen met de paarden. Inmiddels mag ik zelf ook meerijden met de shows.” 


Trickriding

Een show rijden is niet zomaar iets, daarom krijgt Roos iedere maand les in trickriding. Tijdens trickriding doe je allemaal kunstjes op het paard. “Damien Madiot komt iedere maand lesgeven in trickriding. Hij geeft de manegeruiters les (sommige filmpaarden lopen ook gewoon mee in de manegelessen) en wij als het junior team krijgen op zondag les van hem. Ik rijd eigenlijk alle paarden van MHI, maar trickriding doe ik alleen met de paarden die hier echt geschikt voor zijn. Ze moeten namelijk rustig blijven tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Naast trickriding doe ik nog veel andere dingen met de paarden, zoals boogschieten, vrijheidsdressuur, rijden met alleen een neckrope en gewoon lekker buitenrijden in het bos.” Een favoriet paard heeft Roos niet. “Ik vind alle paarden hartstikke leuk. Ze zijn allemaal erg verschillend, maar leuk op hun eigen manier. Ik kan daarom niet een favoriet kiezen.”

Eerste show in Almere

Een herinnering die Roos altijd bij zal blijven, is haar eerste show. “Mijn eerste show was in Almere, bij het Almeersch Hippisch Centrum. Dat was echt een hele gave show, waarbij ik van alles mocht doen. Van vrijheidsdressuur en boogschieten tot stunts waarbij ik van en op een galopperend paard mocht springen. Ook heb ik achter de schermen geholpen bij de show, dat blijft ook leuk om te doen.” 


Veel afwisseling

De afwisseling is voor Roos het allerleukste, een training en show is namelijk nooit hetzelfde. “We trainen alles een beetje, zodat je eigenlijk alles wel een beetje kan. Daardoor wordt het nooit saai. Ik help ook nog gewoon op de manege, dat vind ik nog steeds leuk. Ik doe stalwerk en help ook tijdens de manegelessen van Manege Emmelerbos. Zelf rijd ik geen manegelessen meer, gelukkig kan ik genoeg rijden met de filmpaarden!” Voor de toekomst heeft Roos geen doelen, al wil ze wel steeds beter worden. “Ik wil nog meer leren en meer kunstjes kunnen. Helaas zijn er geen wedstrijden voor trickriding, dus daar kan ik niet voor oefenen.”

Een show bezoeken?

Wil je Roos en de paarden van Media Horses International bewonderen tijdens een van hun shows? Dat kan! Op 24 mei 2024 wordt er bij het Almeersch Hippisch Centrum in Almere weer een gave show gegeven: Horses On Stage. Dit is een paardenshow voor jong en oud, waar je zeker bij moet zijn! Voorafgaand aan de show is het ook mogelijk om op de foto te gaan met Whitestar en Silverstar! Tickets zijn te koop via TicketTeKoop.nl - Horses on Stage 2024 .

Foto’s: Annie Damhof Photography / DDPhotography