Afbeelding

Milou van Engeland: “Dressuurpaarden opleiden doe ik het liefst”

Nieuws

Haar ouders fokten springpaarden, toch koos Milou van Engeland (27) voor de dressuursport. Het meeste plezier haalt ze uit het opleiden van (jonge) paarden. Twee door haar opgeleide paarden zijn inmiddels verkocht naar Amerika en inmiddels traint Milou met haar twee huidige paarden fanatiek door naar het hogere niveau, met als doel om ooit Grand Prix starten. “Ik vind het leuk om veel basiswerk te doen en te zorgen dat ze zich vooral heel fit en gezond voelen.”

Paarden aan huis

Milou’s vader was hoefsmid en haar fokten op kleine schaal springpaarden. “We hadden paarden aan huis, dus ik kreeg toen ik drie was al een shetlander waarop ik de beginselen van het rijden heb geleerd. Toen ik 6 was heb ik een B-pony gekregen: Cilgie’s Erika, ook wel Kaatje. Zij is inmiddels 39 jaar en we hebben haar nog steeds.” 

Kiezen voor dressuur

Ondanks dat haar ouders springpaarden fokten, koos Milou voor de dressuursport. “Ik was niet zo’n held en mijn pony’s waren ook meer geschikt als dressuurpony, daarom ben ik vanaf het begin dressuur gaan rijden en niet gaan springen. Ik heb met meerdere pony’s Z gereden en uiteindelijk ook internationaal gereden bij de pony’s en de junioren, daarna heb ik een aantal jaar op een springstal gereden.” In haar dagelijks leven is Milou docent Nederlands op een middelbare school, daarnaast werkt ze als freelance tekstschrijver voor het KWPN, als UGC Creator en doet ze de social media voor verschillende webshops.


Opleiden van paarden

Op dit moment heeft Milou 2 paarden: Springfield’s Loreine-O (8j merrie v. Trafalgar x Sunny Boy) en Springfield’s Kensington M (9-jarige ruin v. Grenoble x Spinoza). “Loreine-O hebben we als 3-jarige gekocht, zij loopt inmiddels Z2. Kensington heb ik nu anderhalf jaar onder het zadel. Hij heeft afgelopen winter een goed seizoen gelopen in het ZZL en ik breng hem nu uit in het ZZ-Zwaar.” Het leukste aan de dressuursport vindt Milou het opleiden van de paarden. “Ik vind het leuk om veel basiswerk te doen en te zorgen dat ze zich vooral heel fit en gezond voelen. Het is natuurlijk minder leuk dat je met een jurysport te maken hebt, wat soms ook voor teleurstellingen zorgt. Nu ben ik er wel van overtuigd dat als je over een heel seizoen kijkt, dat het dan gemiddeld wel klopt. Je krijgt wel eens te weinig punten, maar ook wel eens te veel.”

Verkocht naar Amerika

Milou kan geen overwinning noemen die er voor haar uitspringt, maar ze kijkt vooral met veel plezier terug op het pad dat ze met verschillende paarden doorlopen heeft. “Ik heb mijn paard Farah-Jade (Casantos x Gagson Wimborn) opgeleid naar de Lichte Tour vanaf het M. We kochten haar op 8-jarige leeftijd, ik ben in het M begonnen en heb haar rustig opgeleid naar de Lichte Tour. In 2022 heb ik haar verkocht naar Laila Edwards in Amerika, die haar internationaal uitbrengt bij de junioren. Het is ontzettend mooi om zelf zo met een paard gewerkt te hebben en dan te zien dat ze het bij de nieuwe eigenaar niet alleen heel goed doen, maar dat ze daar ook een heel fijn leven hebben.”


Eventingpaard

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Redfield Fyre (Canabis Z x Cordano Z). “Hij is het laatste springpaard dat mijn ouders gefokt hebben uit hun eigen stam. Omdat ik op dat moment niet veel te rijden had, ben ik hem als jong paard gaan rijden, ondanks dat hij niet echt een dressuurpaard was. Mijn oom overtuigde me om een keer een eventing met hem te gaan trainen. Mijn eerste reactie was: ‘Maar dan ga ik mijn nek breken!’, maar ik heb het toch geprobeerd. Fyre bleek daar ontzettend veel plezier in te hebben en is uiteindelijk ook verkocht als eventingpaard naar Amerika. Hij staat daar nu bij Cassie Sanger, die hem op 4*-niveau uitbrengt. Ik heb hem en Farah-Jade afgelopen winter opgezocht in Florida en ze staan allebei op een fantastische plek! Ik vind het heel belangrijk om mijn paarden zo op te leiden dat een ander er ook makkelijk mee weg kan rijden.”

Grand Prix

Dromen en doelen voor de toekomst heeft Milou genoeg. “Deze zomer wil ik voornamelijk wat meerdaagse wedstrijden rijden, ik vind dat heel leuk om te doen en dat is ook heel leerzaam in de opleiding van de paarden. Ik zou mijn huidige paarden ook graag verder opleiden tot minimaal de Lichte Tour, maar hoop natuurlijk ook ooit een keer Grand Prix te gaan rijden!”

Foto’s: Denise van der Plas Fotografie / www.focussed.nl / privebezit