Afbeelding

Jolie Bontekoe: “Het leuke aan eventing is het gevoel van vrijheid”

Nieuws

Na het rijden op de manege en het leasen van een manegepony, wilde Jolie Bontekoe (13) graag de overstap maken na een eigen paard. Dit werd de leermeester Jason (v. Tillington Perry), waarmee ze inmiddels op L-niveau eventingwedstrijden rijdt. “Crossen vindt hij het leukste wat er is, hij denkt echt mee en zorgt ervoor dat ik foutloos en veilig over de finish kom.”

Manegepony leasen

Jolie woont in Amsterdam en zit in de tweede klas van het vwo. Vroeger had Jolie niks met paarden. “Ik vond het leuk, maar wilde absoluut niet op paardrijden. Totdat ik een serie had gekeken over de paarden en dat vond ik er zo leuk uitzien dat ik gelijk naar een ponykamp wilde. Daarna was ik  weg van de sport. Ik kreeg na 1,5 jaar op de manege mijn eerste leasepony, een manegepony met geen ervaring, daar heb ik veel van geleerd. Na 2 jaar leasen kregen andere vriendinnen van mij een eigen paard. Ik merkte dat ik zelf ook graag verder wilde komen, dan alleen op een manege rijden.”

Jason

Jolie ging samen met haar trainer en vader kijken naar een eigen paard. “We zochten een goed leerpaard die mij veel kon leren, maar vooral eentje die veel ervaring had in de eventingsport, want na mijn eerste eventingwedstrijd wist ik gelijk dat dit 100% was wat ik wilde!” Dit leerpaard werd Jason, een echt crosspaard. “Met het springen is het soms een lastig paard, maar zodra we de cross ingaan wordt hij altijd heel gelukkig. Dat vindt hij het leukste wat er is. Hij denkt in alles mee en doet er alles aan om mij foutloos en veilig over de finish te brengen.”


Vrijer dan in de rijbaan

Jolie heeft nog weinig ervaring in de eventing, maar zit vol ambitie. “Ik rijd nu op L-niveau en heb bijna mijn punten voor het M. Het leuke aan de eventingsport vind ik dat je je zo veel vrijer voelt dan in een rijbaan, het is echt genieten. En de eventingwereld is ook niet heel groot, dus je kent elkaar bijna allemaal en het is altijd gezellig met iedereen. Ook vind ik het leuk dat een eventingwedstrijd bestaat uit alle drie de onderdelen; dressuur, springen en crossen. Daar leer je veel van en je bent dus met alle drie de onderdelen bezig.”

Paardensport combineren met hockey

Jolies dagelijks leven is druk, maar leuk. Naast het paardrijden doet ze ook nog 3 keer per week hockey. Ze combineert de twee sporten dus met elkaar. “Als ik op zondag wedstrijd heb gehad, heeft mijn paard op maandag altijd een vrije dag, want ik heb dan zelf ook hockey. Dat betekent dan meestal even longeren, zonder zadel rijden of lekker poetsen. Ik zorg wel dat hij altijd uit zijn stal komt. Dinsdag doen we dan ook rustig aan en gaan we wat stretchoefeningen doen. Woensdag heb ik ook hockey, maar dan kom ik na hockey naar stal. Dan gaan we dressuur rijden en oefeningen uit de dressuurproeven oefenen die ik de komende tijd moet rijden tijdens de eventingwedstrijden. Donderdag heb ik altijd springles buiten de deur en daar trainen we aan alles wat nodig is. Vrijdag en zaterdag is ook dressuur trainen en op zondag heb ik meestal wedstrijd. Met school heb ik geen problemen, want ik zit op een school waar je je huiswerk al op school doet, dus dan hoef ik dat thuis niet meer te doen. Ik heb ook een aangepast sportrooster zodat ik genoeg tijd heb voor de paarden!”


Veel trainen wordt beloond 

Jolie heeft al veel mooie herinneringen gemaakt in de sport. “Jason en ik gingen de laatste tijd namelijk helemaal niet lekker in het springen. We werden vaak uitgebeld en op een gegeven moment zag ik echt even geen oplossing. Telkens als we dachten dat het beter ging, lukte het weer niet. Toen ben ik echt gaan kijken naar oplossingen voor dit probleem. Ik heb hard gewerkt en mijn best gedaan om weer op het goede pad te komen. Na veel trainen en vooral ook leuke dingen met Jason gedaan te hebben, namen we laatst een eerste plek in het springen mee naar huis, daar was ik zo blij mee! Niet met de prijs, maar vooral met hoe we het springparcours doorkwamen. Dat vind ik nog veel belangrijker dan een overwinning!”

Dromen van EK

Met Jason droomt Jolie van het EK eventing. “Ik hoop eind dit seizoen een paar M-wedstrijden te rijden en als dat goed gaat volgend jaar ons internationale debuut maken. Maar ik wil niet te snel gaan, dus we gaan alles doen op ons eigen tempo en we kijken waar we aan toe zijn. In de toekomst zou ik graag een onervaren paard (erbij) kopen, die ik dan weer kan leren wat Jason mij allemaal geleerd heeft.”

Foto’s: Jolie Bontekoe (privebezit)