Afbeelding

Daniëlle Hendrikx: “Horseball is een teamsport, dat maakt het zo leuk”

Nieuws

Horseball is een nog redelijk onbekende vorm van paardensport. Daniëlle Hendrikx (27) was na een demo op de manege verkocht en beoefent deze sport inmiddels met haar paard Milo en natuurlijk haar team. Het leukste aan de sport vindt Daniëlle dat je niet alleen moet samenwerken met je paard, maar ook met je teamgenoten. “We hopen dat we volgend jaar mogen deelnemen aan het Wereldkampioenschap in Argentinië!”

Verkocht na demo op de manege

Daniëlle is begonnen met paardrijles op de manege toen ze 6 jaar was. “Toen ik 10 jaar was zijn we met een team begonnen met horseball. Er werd toen een demo gegeven op onze manege en ze vroegen wie er interesse had om te starten met deze sport. Dressuur was toen niet zo mijn ding, ik vond het vooral leuk om in de bossen te rijden, te springen of gewoon gezellig samen te rijden met vriendinnen. Horseball leek mij mega gaaf vanwege de teamsport, dus ik ben toen meteen begonnen (en nooit meer gestopt)!” In het dagelijks levens werkt Daniëlle 32 uur per week. “Ik ga twee keer per dag naar mijn paarden (ze staan op onze eigen wei). We trainen 1 keer per week horseball met ons team samen. De sport is zo prima te combineren met mijn werk!”

Teamsport

Horseball is een teamsport waarbij twee teams van zes ruiters tegen elkaar spelen. Twee van de zes zijn reserve, dus er zijn vier spelers op het veld per team. Aan beide kanten van het veld vind je de doelen, waar de bal uiteindelijk in moet om te scoren. Daniëlle vertelt: “Het leukste aan horseball is dat je niet alleen een team bent met je paard, maar tevens ook met je teamgenoten. Het is gaaf omdat we met het team en onze paarden samenwerken om hopelijk tot een overwinning te komen. Je wint en je verliest samen. Het minder leuke is dat er in Nederland momenteel weinig teams zijn, waardoor we altijd naar België uitwijken om wedstrijden te spelen. In het buitenland is de sport namelijk wel populair. Het zou super zijn als er meer teams in Nederland waren!”


Volbloeden

Voor horseball kan je veel verschillende paarden gebruiken. Daniëlle beoefent de sport met haar eigen paard Milo, een NRPS x arabier. “In de horseballsport zie je vooral veel volbloeden, omdat deze paarden snel en wendbaar zijn. Qua karakter moeten ze er tegen kunnen om in de buurt te zijn van andere paarden, ze mogen natuurlijk niet naar elkaar trappen en bijten tijdens een wedstrijd.”

Dromen van het WK

De mooiste horseball herinnering van Daniëlle is al even geleden. “We werden met ons team Nederlands kampioen horseball, toen we nog bij de pony’s reden. Dat was heel leuk! We hopen heel erg dat we volgend jaar kunnen deelnemen aan het Wereldkampioenschap in Argentinië. Dat zou echt een droom zijn die uitkomt!”

Daniëlle en haar team zijn op Instagram te volgen: @horseballteamboekend
Stuur gerust een berichtje als je vragen hebt over de sport!

Foto’s: Daniëlle Hendrikx (privebezit)